Werkgevers zeer optimistisch over banengroei

Het optimisme over de arbeidsmarkt is bij Nederlandse ondernemers weer terug op het niveau van voor de crisis. Werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het tweede kwartaal groeit met 9%. Ten opzichte van het eerste kwartaal is dat een toename van 5 % en die stijging is de hoogste in twaalf jaar.

Meer personeel aannemen
In alle sectoren verwachten werkgevers meer personeel aan te nemen. Ondernemers in de bouwsector zijn het meest positief gestemd. De groei ligt in zes van de negen sectoren in de dubbele cijfers met de bouw als uitschieter op 17%. Alleen in de overheid en maatschappelijke dienstverlening (plus 1%), de transport-, opslag- en communicatiesector (+ 4%) en de groothandel, detailhandel en horeca (+8%) blijft de groei onder de 10%.

De financiële sector is na twee kwartalen met grote krimp weer positief gestemd. Daar ging de zogenoemde werkgelegenheidsverwachting van 2% naar 15% groei.

Werkgelegenheid Europa
In vrijwel alle Europese landen denken werkgevers dat de werkgelegenheid toeneemt. Alleen in Italië denken ondernemers dat er 1% minder personeel wordt geworven. In de Verenigde Staten zijn werkgevers ondanks een lichte afname ten opzichte van het vorige kwartaal nog altijd vol vertrouwen over de arbeidsmarkt. Amerikaanse ondernemers denken dat de werkgelegenheid met 18% zal groeien.

Bron: ANP

Artikel door: FLEXMARKT